• DOBRO DOŠLI NA STRANICU!

    Ulica Nikole Tesle 8,10000,Zagreb

      Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba

      Ulica Nikole Tesle 8

                                                            

 
 
 
Facebook GO HNS-a
 
face O
 
 
 
 
 
  

youtube

  

 

 

 

 

HNS-ova PODRUŽNICA DONJI GRAD OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Donji grad 080316Zagreb, 8. ožujka 2016. - U povodu Međunarodnog dana žena, podružnica Donji grad HNS-a je u društvu predsjednice GO HNS-a grada Zagreba gospođe Anke Mrak Taritaš, te potpredsjednika, Sonje König i Tomislava Stojaka, podsjetila na ostavštinu dviju velikih žena i to okupljanjem u ulici Jurja Žerjavića 8 gdje se nalazi spomen ploča umjetnice i kiparice Ksenije Kantoci odnosno njezinog reljefnog prikaza Marije Jambrišak, prve hrvatske borkinje za prava i školovanje žena.
 
„Naglašavamo kako društvo mora itekako biti poticajno i ekspeditivno kad je obrazovanje žena u pitanju, posebno naglašavajući mogućnosti kasnijeg doškolovanja ili zapošljavanja s naglaskom na ravnopravnu poziciju žena na rukovodećim, upravljačkim mjestima, baš kao što je to slučaj s muškarcima. Također, zalažemo se za istovjetnu reprezentativnost umjetničkih dostignuća žena čija su mnogobrojna djela i ostavština van vidokruga javnosti čime se ne samo umanjuje, nego i u potpunosti zanemaruje dio našeg ukupnog kulturnog identiteta.“ - izjavio je Dalibor Jakus, predsjednik Podružnice Donji Grad,
 
Ujedno, u obilježavanju javnih gradskih površina, bilo da se radi o ulicama i trgovima ili podizanju spomenika i postavljanju spomen-ploča, prevladavaju muška imena više od 95%. Žene su zakinute i što se tiče lokacija – većinom su to male uličice daleko od središta grada. Osobna ženska imena su likovi iz književnih djela muškaraca.
 
Isto je i sa spomenicima. Od 50-ak spomenika posvećenih ženama, samo ih se nekoliko odnosi na konkretne osobe, ostali prikazuju tijelo žene, tematiziraju majčinstvo, prikazuju Bogorodicu i svetice.
 
Imena ulica i trgova grada kao i spomenici na gradskim površinama prikaz su kolektivnog sjećanja stanovništva, nikako, ne samo muškog.
Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba

 Ulica Nikole Tesle 8, 10000 Zagreb 
Telefon: + 385 1

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">iOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© Copyright 2023, Sva prava pridržana, HNS

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI

    • STRANKA KOJA ZAGOVARA MODERNU, GRAĐANSKU
    • DRŽAVU JEDNAKOPRAVNIH I ZADOVOLJNIH GRAĐANA