• DOBRO DOŠLI NA STRANICU!

    Ulica Nikole Tesle 8,10000,Zagreb

 

 Press konferencija GO HNS-a Grada Zagreba 

 

 

 

 

 

      Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba

      Ulica Nikole Tesle 8

                                                            

 
 
 
Facebook GO HNS-a
 
face O
 
 
 
 
 
  

youtube

  

 

 

 

 

DIGITALNA EKONOMIJA OTVARA NOVA RADNA MJESTA

Tribina DigitalnaEkonomijaZagreb, 17.lipnja 2015. - U prostorijama Tribine Grada Zagreba održana je vrlo posječena tribina s temom uloge digitalne ekonomije u razvoju hrvatskog i europskog gospodarstva koju su pripremili  Središnji interesni odbor za gospodarstvo i Interesni odbor za gospodarstvo HNS-a Grada Zagreba u organizaciji HNS-ove zagrebačke Gradske organizacije.
 
Prvo uvodno izlaganje dao je Vedran Kružić, pomoćnik ministra u Ministarstvu gospodarstva, koji je istakao da  digitalna ekonomija raste 7 puta brže od tradicionalnog sektora, a da pri tome ostvaruje godišnji rast od 12%. Procjenjuje se da će u EU do 2020. nedostajati 900.000 stručnjaka iz informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT). Rast internetske trgovine već sada iznosi 22% ili 250 milijardi € na godišnjoj razini, a posebice raste u osobnoj potrošnji, koja u hrvatskom i europskom gospodarstvu čini do 60% BDP, što predstavlja veliki potencijal. Stoga je Europska komisija donijela u svibnju ove godine Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu u kojoj se predviđa ostvariti 415 milijardi € dodatnog rasta, te otvoriti 4 milijuna radnih mjesta samo u digitalnoj ekonomiji.
 
Kružić je posebice istakao da je ICT sve manje zasebni sektor, a sve više temelj razvoja modernih, inovativnih ekonomskih sustava, koji su  ključ razvoja za sve ostale gospodarske grane. Samo se tako može razumjeti digitalna ekonomija, koja  generira 75% vrijednosti u tradicionalnim sektorima. Pri tome je istakao da digitalna ekonomija zahtjeva nova znanja i vještine te potpuno nova zanimanja od big data analitičara, cyber security inženjera, cloud computing tehničara, 3D designera i robot programera. Za ovim će zanimanjima stalno rasti potražnja na tržištu rada, dok se predviđa da je do 2020. ugroženo više od 50% postojeći zanimanja ukoliko se ne prilagode digitalnim potrebama. Jasno sve to traži potpuno novi i drugačiji način edukacije koja postaje cijeloživotna, a obrazovni sustav kao i drugi sektori trebaju se prilagoditi tome, ako se želi ostvariti  gospodarski rast.
 
Drugi uvodničar Daniel Hinšt, voditelj Službe za usluge i Centra unutrašnjeg tržišta EU u Ministarstvu gospodarstva, posebice je istakao koje su prednosti jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu i koje sve prednosti i uštede vremena i novca one pružaju našem gospodarstvu koje pokušava uhvatiti korak s drugim gospodarstvima u EU.
 
Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba

 Ulica Nikole Tesle 8, 10000 Zagreb 
Telefon: + 385 1

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">iOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© Copyright 2023, Sva prava pridržana, HNS

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI

    • STRANKA KOJA ZAGOVARA MODERNU, GRAĐANSKU
    • DRŽAVU JEDNAKOPRAVNIH I ZADOVOLJNIH GRAĐANA