• Dobro došli na stranicu GO HNS-a Grad Zagreb

  • 13. godina Božićnog druženja sa Centrom za rehabilitaciju Zagreb

  • Božićno druženje sa CRZ Zagreb

  • Ilica 61, 10000 Zagreb

    U dvorištu 1. kat, blizu Britanca

 

 Press konferencija GO HNS-a Grada Zagreba 

 

 

 

 

 

      

                                                            

 
 
 
Facebook i Youtube GO HNS-a
 
face Oyoutube
 
  
  

 

 

 

 

PITANJE INVALIDITETA PITANJE JE LJUDSKIH PRAVA

Zenska inicijativaPovodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se od 1998. godine obilježava 3. prosinca, Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba želi upozoriti na problem otežanog korištenja zagrebačkog javnog prijevoza osobama s invaliditetom.
 
U Zagrebu je, naime, u zadnje vrijeme primijećen poveći broj tramvaja stare proizvodnje, nepristupačnih osobama s invaliditetom. Postavljamo pitanje zašto je tome tako kad se tramvaji novije proizvodnje nalaze u spremištima i je li gradska uprava svjesna da je slijepoj osobi ili osobi s invalidskim kolicima vrlo teško ući u  „stari“ tramvaj?
 
U Zagrebu, prema podacima, živi više od 90 000 osoba s invaliditetom čiji je udio u ukupnom broju stanovništva 11,6%. Najveći broj osoba s invaliditetom u radno je aktivnoj dobi, a u novoformiranoj bazi zaposlenih osoba s invaliditetom, u Gradu Zagrebu nalazi se 3500 zaposlenih.
 
Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom jamči, između ostalog, i neovisno življenje, uključenost u zajednicu i osiguranje osobne pokretljivosti. Ovim pravima jamči se prihvaćanje invaliditeta kao oblika različitosti te njegovo potpuno uvažavanje od strane države i društva. Uvažavanje invaliditeta preduvjet je poštivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, a instrumente uživanja tih prava potrebno je prilagoditi posebnim potrebama svake pojedinačne osobe.
 
Ženska inicijativa HNS-a Grada Zagreba smatra nedopustivim da loša i neefikasna gradska politika po pitanju zagrebačkog javnog prijevoza znatno otežava pristup javnim uslugama osobama s invaliditetom.
Gradska organizacija

Ilica 61, 10000 Zagreb 
Telefon: + 385 1 4846 106 
Fax: + 385 1 4846 107 
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© Copyright 2020, Sva prava pridržana, HNS

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI

    • STRANKA KOJA ZAGOVARA MODERNU, GRAĐANSKU
    • DRŽAVU JEDNAKOPRAVNIH I ZADOVOLJNIH GRAĐANA