• Dobro došli na stranicu GO HNS-a Grad Zagreb

  • 13. godina Božićnog druženja sa Centrom za rehabilitaciju Zagreb

  • Božićno druženje sa CRZ Zagreb

  • Ilica 61, 10000 Zagreb

    U dvorištu 1. kat, blizu Britanca

 

 Press konferencija GO HNS-a Grada Zagreba 

 

 

 

 

 

      

                                                            

 
 
 
Facebook i Youtube GO HNS-a
 
face Oyoutube
 
  
  

 

 

 

 

MLADI HNS-a: EKONOMSKE SLOBODE SU VAŽNE

MladiHNS tribina22. listopada 2014. - Daniel Hinšt, član Središnjeg odbora HNS-a i predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize (www.cea-policy.hr), održao je predavanje o važnosti preuzimanja pune odgovornost političara za provedbu slobodno tržišnih reformi.
 
Radi se o prvom u ciklusu planiranih predavanja koja su započeli Mladi zagrebačkog HNS-a. Liberalne teme uvijek se iznova trebaju raspravljati i znanja utvrđivati.
 
Zaostajanje Hrvatske na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, lakoće poslovanja i ekonomske slobode posljedica je mnogih faktora, a prije svega visokih regulatornih i poreznih opterećenja koja guše slobodu poslovanja, a „opravdavaju“ smisao postojanja neefikasnog dijela birokracije.
 
Daniel Hinšt predstavio je „10 zapovijedi“ slobode (uzimajući u obzir kriterije po kojima se definira ekonomska sloboda: 1. Manja (minimalna) država, 2. Manji porezi (i ne novim porezima), 3. Bez zaduživanja javnosti (javni dug je pogrešan), 4. Pravedno pravosuđe (vladavina prava), 5. Privatna vlasnička prava, 6. Poštivanje ugovora, 7. Poredak koji štiti slobode i naša temeljna ustavna prava na život, vlasništvo i slobode, 8. Bolji propisi za poslovanje (deregulacija i liberalizacija poslovne klime), 9. Privatizacija gospodarstva (država ne smije biti vlasnik poduzeća), 10. Slobodno tržište (država treba dati opći okvir za unutarnje tržište EU i natjecanje).
 
Liberalni ideal je što manja država. U stvarnosti, vrlo smo daleko od tog “minimalca”, pa je svaka liberalizacija gospodarstva i politike dobra. Liberalizacija je ideološko pitanje.
 
Sve nas zanima napredak, a to je posljedica slobode. Reforme su nužne za oslobađanje od nekontrolirane političke moći i prisile. Kriza je posljedica onoga što mnogi brane (socijalizam i populizam), a okrive ono što ne poznaju (liberalizam).
 
Europska unija je potaknula liberalizaciju hrvatskog gospodarstva zbog integracije na unutarnje tržište Europskog gospodarskog prostora, pa imamo slobodno tržište roba, usluga, radnika i kapitala.
Gradska organizacija

Ilica 61, 10000 Zagreb 
Telefon: + 385 1 4846 106 
Fax: + 385 1 4846 107 
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© Copyright 2020, Sva prava pridržana, HNS

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI

    • STRANKA KOJA ZAGOVARA MODERNU, GRAĐANSKU
    • DRŽAVU JEDNAKOPRAVNIH I ZADOVOLJNIH GRAĐANA