• Dobro došli na stranicu GO HNS-a Grad Zagreb

  • 13. godina Božićnog druženja sa Centrom za rehabilitaciju Zagreb

  • Božićno druženje sa CRZ Zagreb

  • Ilica 61, 10000 Zagreb

    U dvorištu 1. kat, blizu Britanca

 

 Press konferencija GO HNS-a Grada Zagreba 

 

 

 

 

 

      

                                                            

 
 
 
Facebook i Youtube GO HNS-a
 
face Oyoutube
 
  
  

 

 

 

 

ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU I ZAPOŠLJAVANJE

oie 5163474XNK0HrKZagreb, 29. travnja  2014. –  održana je sjednica- okrugli stol na temu  Energetska učinkovitost u zgradarstvu i zapošljavanje u organizaciji Interesnog odbora za gospodarstvo, poljoprivredu i zaštitu okoliša GO HNS-a Zagreb.
 
Uvodno izlaganje i prezentaciju pripremio je mr.sc. Željko Uhlir, zamjenik ministrice u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, ujedno član Predsjedništva GO HNS-a Grada Zagreba i član Interesnog odbora za gospodarstvo koji je istakao donesenu zakonsku regulativu  u skladu s obvezama iz EU direktiva. 
 
Posebno je značajna i obvezujuća provedba Direktive 2012/27/EU Europskog parlamenta i  Vijeća  od 25. listopada 2012. iz koje proizlaze obveze zemalja članica da svake godine obnove 3% ukupne podne površine grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu ili korištenju središnje vlasti od 1. siječnja 2014. godine. U slučaju neispunjavanja obveze, EU komisija može započeti službeni postupak zbog povrede prava Europske Unije.
 
U toj je direktivi također predviđeno da bez dodatnog trošenja proračunskih sredstava država cjelovito obnovi zgrade javnog sektora.
 
U Hrvatskoj se za provedbu Direktive planira potaknuti razvoj domaćeg ESCO tržišta. Za financiranje ESCO programa osigurava se 40% bespovratnih sredstava od ukupnog iznosa troškova za obnovu zgrada javnog sektora, dok HBOR/Poslovne banke odobravaju kreditna  sredstva u iznosu razlike  ulaganja od 60 %, a predviđeni  rok otplate je 13 + 1 godina  počeka. Jamstva ili kolaterale bankama za odobrene kredite osigurava   HAMAG Invest – do iznosa od 80%  kredita, a preostali dio od 20 % osigurava ESCO tvrtka.
 
Cilj je programa do konca 2015.g. ugovoriti i realizirati cjelovitu obnovu 200 zgrada javnog sektora, korisne površine oko 420.000 m2, te smanjiti potrošnju energije u obnovljenim zgradama za 30 - 60%, odnosno za oko 150 kwh/m2 godišnje, zatim smanjiti emisiju CO2 za približno 20.500 t godišnje, a s tim bi se pokrenule  investicije u iznosu od približno 400 milijuna kn u  tržište energetskih usluga. 
 
"Najveći potencijal  za velike energetske uštede je u stambenim zgradama u kojima se troši 42,3% od ukupno potrošene energije u RH"  istakao je mr.sc. Željko Uhlir.
 
Energetska obnova stambenih zgrada podijeljena je na obnovu obiteljskih zgrada i na obnovu više stambenih zgrada za koje još nisu u cijelosti doneseni podzakonski akti kojima se uređuje ovo važno područje energetske obnove, obuhvaćeno Strategijom EUROPA 2020, kojom se predviđa  do 2020 godine  povećati energetska učinkovitost za 20%, uz povećanje od 20% obnovljivih izvora energije i smanjenje 20% ispuštanja CO2 u atmosferu. Provedba navedenih mjera osigurala bi energetsku učinkovitost i velike uštede energije uz zapošljavanje građevinskog sektora, koji  je radi ekonomske krize u potpunoj stagnaciji.
 
 
Gradska organizacija

Ilica 61, 10000 Zagreb 
Telefon: + 385 1 4846 106 
Fax: + 385 1 4846 107 
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© Copyright 2020, Sva prava pridržana, HNS

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI

    • STRANKA KOJA ZAGOVARA MODERNU, GRAĐANSKU
    • DRŽAVU JEDNAKOPRAVNIH I ZADOVOLJNIH GRAĐANA