• Dobro došli na stranicu GO HNS-a Grad Zagreb

  • 13. godina Božićnog druženja sa Centrom za rehabilitaciju Zagreb

  • Božićno druženje sa CRZ Zagreb

  • Ulica Nikole Tesle 8, 10000 Zagreb

    U dvorištu 1. kat, blizu Gajeve

 

 Press konferencija GO HNS-a Grada Zagreba 

 

 

 

 

 

      Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba

      Ulica Nikole Tesle 8

                                                            

 
 
 
Facebook GO HNS-a
 
face O
 
 
 
 
 
  

youtube

  

 

 

 

 

ZAGREBAČKA GRADSKA SKUPŠTINA O INTEGRACIJI IZBJEGLICA

Stojak oieZagreb, 15. lipnja 2015. - Ovoga utorka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini održat će se zajednička sjednica Gradske koordinacije za ljudska prava kojom predsjedava HNS-ov Tomislav Stojak i Odbora za nacionalne manjine s temom integracije izbjeglica.
 
Od stupanja na snagu Zakona o azilu, 1. srpnja 2004. godine, u Republici Hrvatskoj azil je zatražila gotovo 4.500 osoba. Od toga je tek 150 njih ostvarilo status izbjeglice, što kroz status azila, što kroz status supsidijarne zaštite. Prema Zakonu o azilu, izbjeglice imaju pravo na: boravak, smještaj, rad, zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb i dr. Unatoč zajamčenim pravima, mnoge izbjeglice danas ne ostvaruju brojna od temeljnih prava. Restriktivne politike azila i nevoljkost političkih institucija kontinuirano proizvode otežanu integraciju s kojom se izbjeglice suočavaju u svakodnevnom životu.
 
Republika Hrvatska trenutno nema razvijen model integracije koji je jasan, sustavan, dugoročno planiran i temeljen na raspoloživim resursima, a nedostatak ispunjavanja obaveza, a time i međusobne suradnje i koordinacije, djeluje negativno na živote sve brojnije populacije azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom. Njihovi problemi tiču se nemogućnosti ostvarivanja prava propisanih Zakonom o azilu. S tim u vezi, očiti su propusti i u nedostatku suradnje države i lokalnih institucija osobito glavnoga grada u kojemu danas živi velika većina izbjeglica s ostvarenom zaštitom. Taj propust osobito je vidljiv u područjima zapošljavanja i pronalaženja stambenog rješenja. Izuzev primjera ostvarivanja socijalne pomoći i drugih srodnih prava u ovoj lokalnoj sredini, pristupi lokalnoj integraciji u značajnoj su mjeri zapostavljeni. 
 
Stoga će Gradska koordinacija za ljudska prava i Odbor za nacionalne manjine na zajedničkoj sjednici tematizirati izuzetno važna pitanja smještaja izbjeglica, obrazovanja djece izbjeglica, pitanje Integracijskog interkulturalnog centra i besplatnog javnog prijevoza.
Gradska organizacija

 Ulica Nikole Tesle 8, 10000 Zagreb 
Telefon: + 385 1 4846 106 

email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© Copyright 2022, Sva prava pridržana, HNS

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI

    • STRANKA KOJA ZAGOVARA MODERNU, GRAĐANSKU
    • DRŽAVU JEDNAKOPRAVNIH I ZADOVOLJNIH GRAĐANA